Vogelpoep
Je auto onder de vogelpoep? Haal het dan altijd zo snel mogelijk weg. De zuren in vogelpoep zijn schadelijk voor de lak van je auto. Je kunt dit het beste doen met warm water hoge druk wassen. Is het al opgedroogd? Leg er dan een kletsnatte doek op. Even in laten werken en je kunt het zó wegspuiten.
Kun je de vogelpoep niet direct weghalen? Zet je auto dan in elk geval niet in de zon. Want door het felle licht en warmte trekt het schadelijke zuur nóg sneller in de lak van je auto.
Lakschade door vogelpoep voorkom je het beste door je auto regelmatig in de wax te zetten. Wax beschermt je lak en zorgt ervoor dat de zuren van vogelpoep er niet direct in kunnen trekken. Helemaal voorkomen dat een vogel zijn behoefte over je auto uitstrooit wordt lastig. Maar parkeren onder een boom zorgt altijd voor wat extra risico...
Zwarte teer stipjes
Het simpelste product wat werkt om dit weg te halen is EURO95. Je maakt een doek goed nat en wrijft er voorzichtig mee over de teerstipjes. Als je de doek nat houdt zullen de stipjes snel verdwijnen. Je kunt ook een teerverwijderaar kopen die je op de teer sprayt. Wel tasten deze sprays en EURO95 vaak je waxlaag aan. Spuit de schoongemaakte delen even af met warm water hoge druk wassen en haal er even een wasborstel met shampoo overheen. Zet daarna dan altijd je auto even opnieuw in de wax als je dit gebruikt.
Insecten
In het voorjaar en de zomer veranderen de grill, motorkap en voorruit van je auto in 1 groot insectenkerkhof. Ook hiervoor geldt: zoveel mogelijk direct verwijderen om schade aan je lak te voorkomen. De zon kan de dode insecten namelijk in je lak branden. We snappen ook dat dat niet altijd haalbaar is. Heb je dus veel opgedroogde insecten op je auto zitten, dan heb je toch even een goede inweek nodig. Gebruik hiervoor het aktief schuim. Spray de plekken met insecten goed in en laat even inwerken. Spuit de auto daarna goed af met warm water hoge druk wassen en borstel vervolgens de lastige plekken. Spoel vervolgens de insect-gevoelige plekken altijd af met wax en schoon/vlekvrij water.
Kleverige auto door honingdauw
Staat je auto vaak onder of dichtbij bomen? Dan heb je vanaf half mei grote kans dat er een plakkerig goedje op je auto zit. Deze zogenaamde 'honingdauw' komt uit het achterwerk van bladluizen. Meestal kun je honingdauw makkelijk verwijderen met aktief schuim en warm water hoge druk wassen. Vervolgens even met een wasborstel met shampoo en naspoelen met wax, en schoon/vlekvrij water.
Soms kan de overlast zó erg zijn, dat je beter een autohoes kunt gebruiken als je niet elke keer je auto wilt soppen. Maak dan wel eerst je auto schoon en gooi hem niet over een vieze auto. Het vuil kan dan door de hoes over je lak gaan schuren.
Vieze autoruiten
Ook je autoruiten kunnen door stof, zand, pekel en vetten uit brandstof behoorlijk vies worden. Dat is niet alleen vies, maar ook gevaarlijk omdat je zicht minder wordt. Gelukkig maak je ze makkelijk schoon. Ga aan de slag met warm water hoge druk wassen. Vervolgens even met een wasborstel met shampoo en naspoelen met wax, en schoon/vlekvrij water. Gebruik daarna nog een glasreiniger om de ruiten verder op te poetsen. Verwijder de glasreiniger met een katoenen doek. En wrijf met een microvezeldoekje de ruiten weer glanzend en streeploos schoon. Gebruik in elk geval nooit ammoniak voor je autoruiten. Dit tast namelijk het rubber, vinyl of leer van je auto aan.